De een houdt ervan, de ander hoeft er niks over te horen: kaas. Iedere familie of vriendengroep heeft wel een persoon die er helemaal gek van is en het liefst in ieder restaurant een kaasplankje als voor-, hoofd- en nagerecht bestelt. Deze persoon kan je natuurlijk maar met één ding verrassen op zijn of haar verjaardag: een kaasplankje of een kaaspakket!

 

Welke kazen zijn er

Wil je zoiets cadeau doen, dan is het allereerst belangrijk om te weten dat er vijf verschillende soorten kaasgroepen zijn: witte korstkazen, rode korstkazen, halfharde kazen, harde kazen en blauwader kazen. Als je in een restaurant een kaasplank bestelt, ligt er vaak van iedere soort één op het plankje. Daarnaast zijn er milde en pikantere kazen. Nederland zelf staat bekend om onder andere de Goudse kaas, maar ook om bijvoorbeeld de boerenkaas. Als je afreist naar het zuiden naar Frankrijk, dan vind je kazen als de roquefort, de roombrie of een camembert.

 

Welke kaas kies je

Een kaaspakket is dus het ideale cadeau voor de echte kaas lover. Er zijn natuurlijk een hoop verschillende kazen waar je uit kan kiezen, er is echt voor elk wat wils. Hoe moet je daar dan een keus uit maken? Houdt de jarige van een smeuïge brie, een lekkere Hollandse Goudse kaas of juist van een stinkende camembert? Het kan allemaal, niks is te gek. Gaat de jarige job graag op vakantie naar Italië? Dan kan je een Parmezaanse kaas kopen, een kaas die oorspronkelijk uit de omgeving van Parma komt.

 

Geef een kaasplankje cadeau

Een ander leuk idee is om een kaasplankje te geven dat je mooi hebt opgemaakt en ingepakt. Je hebt hiervoor een houten plank nodig, een selectie aan kazen en inpakfolie. Eventueel kan je er nog wat kleine mesjes bij cadeau geven en een klein broodje van de bakker. Om het echt helemaal af te maken koop je er wat toastjes bij met wat noten, druiven en gedroogde vijgen. Een echte goede kaasplank bestaat namelijk niet alleen uit kaas, maar ook uit producten die goed samen gaan met de kaas en een tegenhanger kunnen bieden qua smaak. Wat de kaas betreft kies je vaak kazen uit die oplopen in sterkte van smaak. Wil je het jezelf echt gemakkelijk maken, dan koop je gewoon in één keer een kaaspakket.

 

Als laatste hoef je het natuurlijk niet cadeau te geven aan een ander, je kan het ook gewoon zelf lekker op eten! Of je serveert het uit aan je gasten op je eigen verjaardag op een mooie borrelplank: succes gegarandeerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *